GRANIČAR 3.-4. RAZREDI – OBAVIJEST O ODRŽAVANJU NATJECANJA

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU NATJECANJA U GRANIČARU

(3.-4. RAZREDI)

 

 

Za natjecanje u graničaru za 3.-4. razrede osnovnih škola, prijavu je izvršilo 13 škola. Pobjednička ekipa ostvaruje pravo nastupa na završnici Sportskih igara mladih.

 

SUSTAV NATJECANJA

 1. dio natjecanja – Prijavljene ekipe su podijeljene u četiri skupine u kojima će se međusobno natjecati jednostrukim bod sustavom.
 2. dio natjecanja – Ulaze dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine (8); Igraju kup sustavnom 1A-2B(a); 1B-2C(b); 1C-2D(c); 1D-2A(d); dalje igraju kup sustavom a-c; b-d. (Utakmice će se odigrati u utorak, 17. 04. 2018. na Srednjoškolskom igralištu, tijekom Turneje radosti).

 

A SKUPINA – Višnja, Desetica, Nazor, Retfala

Igraju u OŠ Višnjevac.

 • utorak, 20. 03. 2018.

Teren br. 1                              Teren br. 2                              – dogovor voditelja

12,00   Višnja – Nazor             Desetica – Retfala                  Rokus – Višnja

12,40   Nazor – Retfala           Desetica – Višnja                    Nazor – Desetica

 

B SKUPINA – Sv. Ana, Filipovićka, Rokus

Igraju u OŠ Ivana Filipovića.

 • ponedjeljak, 26. 03. 2018.

12,20  Sv. Ana – Filipovićka

13,00  Rokus – Filipovićka

13,40  Sv. Ana – Rokus

 

C SKUPINA – Mladost, Frankopan, Zrinjevac

Igraju u OŠ „Mladost“

– ponedjeljak, 19. 03. 2018.

12,15  Frankopan – Mladost

13,00  Zrinjevac – Mladost

13,40  Frankopan – Zrinjevac

 

D SKUPINA – Jagoda, Tinka, 5. rajon

Igraju u OŠ J. Truhelke

– srijeda, 21. 03. 2018.                                              

12,15  Jagoda – 5. rajon

13,00  Tinka – 5. Rajon

13,40  Jagoda – Tinka

 

 

GRANIČAR – PROPOZICIJE

 

 1. Ekipa može prijaviti najviše 9, a najmanje 8 igrača.
 2. U igri sudjeluje 8 igrača (7+1). Sedam igrača u polju i 1 graničar. U ekipi mora biti minimalno 3 dječaka ili 3 djevojčice tj. sastavljena od dječaka i djevojčica u omjeru 3/5, 4/4 ili 5/3.
 3. Ekipa može imati maksimalno  1 zamjenu. Zamjenski igrač  može ulaziti u igru tijekom seta, ali  vodeći računa  da se ne poremeti omjer  dječaka  i  djevojčica. Prilikom ulaska zamjenskog  igrača  sudac mora provjeriti omjer igrača u ekipi.
 4. Ako ekipa ne može ispunjavati omjere dječaka i djevojčica u drugom i trećem setu gubi taj set, a ako ne može ispunjavati uvjete u prvom setu gubi utakmicu.
 5. Po sedam igrača nalazi se u svom dijelu (polovici) terena (polju), a graničar  se  nalazi  na suprotnoj slobodnoj zoni iza  osnovne linije, tako da se suparnička ekipa nalazi između njega i njegove  ekipe. Graničar se smije mijenjati samo između setova.
 6. U prvom i drugom setu, graničar mora biti jednom dječak, a u drugom djevojčica, a u trećem setu mogu biti dječak ili djevojčica.
 7. Cilj igre je da svaka ekipa rukom bačenu loptu neobranjivo pogađa igrače protivničke ekipe u njihovom polju, a da izbjegnu iste namjere protivničke ekipe. Pogodak mora biti vidljiv.
 8. Prije početka igre  sudac  obavlja  ždrijeb  uz  prisustvovanje  kapetana  obje  ekipa.  Ekipa  koja  dobije ždrijeb  dolazi  u  posjed  lopte  na  početku  prvog  seta.  Na  početku  drugog  seta  ekipa koja  je izgubila ždrijeb dobiva loptu za početak drugog seta. Prije početka trećeg seta ponovno se obavlja ždrijeb kao prije početka prvog seta.
 9. Igra počinje tako  da  graničar  počinje  igru  prebacivanjem  lopte  preko  protivničkog  polja.  Nakon uspješna  dva  početna  prebacivanja,  ekipa  koja  je  u  posjedu  lopte  može  odmah  gađati  protivničke igrače.  Nakon  dva  uspješna  prebacivanja  bilo  koje  ekipe  igra  počinje.  Ukoliko  je  prebacivanje  bilo neuspješno pravo prebacivanja dobiva protivnička ekipa. Neuspjelo dodavanje se smatra kada lopta dođe u posjed protivničkoj momčadi.
 10. Kada je igrač pogođen ekipa je osvojila bod. Ekipa dobiva poen kada pogodi protivničkog igrača, a potom lopta dodirne tlo. U koliko netko od igrača bilo koje ekipe uhvati loptu igrač nije pogođen (igrač je spašen).
 11. U koliko lopta, u jednom letu pogodi više igrača i padne na tlo, ekipa osvaja onoliko poena koliko je igrača bilo pogođeno ili svi pogođeni igrači napuštaju polje za igru.
 12. Ekipa koja prva  osvoji  15  poena  pobjednik  je  prvog  ili  drugog  seta.  Ekipa  koja  osvoji  dva  seta pobjednik je utakmice. Ukoliko obje ekipe osvoje po jedan set igra se treći set na ispadanje. Ekipa koja pobjedi u trećem setu pobjednik je utakmice.
 13. Treći ili odlučujući  set  “tie-break”  se  igra  izbacivanjem  iz  igre  igrača  protivničke  ekipe  jednokratnim pogocima. Izbačen igrač ide na svoju bočnu stranu slobodne zone (može i na lijevu i na desnu), samo ne  smije  stati  na  osnovnu  liniju  pored  graničara,  tako  da  se  protivničko  polje  nalazi  “između  četiri vatre”. Kada svih sedam igrača bude izbačeno iz polja u polje ulazi graničar koji također ima jedan život dok na njegovo mjesto dolazi jedan od članova njegove ekipe.

14 Bilo koji igrač može  zamijeniti graničara na osnovnoj liniji  kad graničar ulazi u igru.

 1. Za svaki od   tri  prekršaja  koji  obuhvaćaju:  prestupanja,  izlaske  iz  terena  ili  dodire  sa  protivničkim igračem dosuđuje se gubitak lopte.
 2. a) Igrač se smatra da je prestupio kada cijelim svojim stopalom dotakne tlo van svog polja za igru. Linije terena za igru su sastavni dio terena i ne smatra se da je igrač počinio prijestup ako ugazi na njih. Ovo pravilo vrijedi i za graničara.
 3. b) Ukoliko se igrač nalazi u svom polju i uhvati loptu koja je u zraku van polja igra se nastavlja.
 4. c) Ako igrač izađe iz svog polja da bi izbjegao da bude pogođen dodjeljuje se poen protivničkoj ekipe (u slučaju da se to dogodi u trećem setu taj igrač se smatra izbačenim i napušta polje).
 5. d) Ako igrač  prilikom  gađanja  protivničkog  igrača  izvodi  skok-šut  i  u  letu  doskoči  u  protivničko polje to se smatra prijestupom i lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi.
 6. Sve akcije igrača koje uključuju izmicanje i pomaganja pri izmicanju (povlačenje suigrača za dres) u vlastitom polju su dozvoljena.
 7. Igrač koji dođe u posjed lopte mora sa njom izvršiti napadačku akciju i ne smije je dodavati suigraču unutar svog polja da istu izvrši. U slučaju povrede ovog pravila lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi.
 8. Nakon postignutog poena igru nastavlja igrač koji je pogođen ako je lopta ostala u polju za igru. Ako lopta nije ostala u polju za igru, lopta se dodjeljuje graničaru koji nastavlja igru.  U slučaju trećeg seta igru nastavlja također  igrač koje je pogođen, ali odnoseći loptu van polja za igru i gađajući sa bočne strane polje za igru.
 9. Graničar se igra na terenu dimenzija: 18 metara x 9 metara.

Sanda Gašić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *