OBAVIJEST O ODRŽAVANJU NATJECANJA U ŠAHU ZA SREDNJE ŠKOLE

Natjecanje u šahu održat će se u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti Osijek, Trg. V. Lisinskog 1, prema sljedećem rasporedu :

 

Mladići – (6 ekipa) : ŠSD Kune, ŠSD Primag, ŠSD Klasičar, ŠSD Gaudeamus, ŠSD Trgos, ŠSD Ugostitelj

Djevojke – (5 ekipa) : ŠSD Klasičar, ŠSD Gaudeamus, ŠSD Kune, ŠSD Ugostitelj, ŠSD Primag

 

srijeda, 15. 03. 2017. godine. Okupljanje u 13,45 sati, a početak u 14,00 sati   (kvalifikacije)

četvrtak, 16. 03. 2017. godine. Okupljanje u 13,45 sati, a početak u 14,00 sati   (završnica)

 

Glavni sudac – gosp. Dubravko Trušćek. Povjerenik natjecanja – Zvonko Beissmann, nastavnik TZK.

Ukoliko neka od ekipa želi otkazati nastup, molim da to učini do utorka, 14. 03. 2017. godine.

 

POSEBNE PROPOZICIJE

  1. Natjecanje se održava po pravilima Hrvatskog šahovskog saveza, pravilima FIDE te sljedećim pravilima :
  2. Natjecanje je ekipno u konkurenciji mladića i djevojaka.
  3. Momčad se sastoji od 5 (pet) igrača, a susret može početi ako su prisutna najmanje 3 (tri) igrača. Ako je momčad nekompletna, prisutni igrači nastupaju na prvim pločama.
  4. Za svaki susret momčadi popunjavaju prijavnice u pravilu preko svog kapetana. Raspored igrača je proizvoljan i može se mijenjati za svaki susret. Prijavnica jedne momčadi ne može biti dostupna drugoj.
  5. Svaki igrač igra samo jednu partiju koja može trajati najviše 1 sat. Sudac ili povjerenik natjecanja mogu opomenuti pojedine igrače zbog sporije igre, odrediti pratitelja partije i nakon ponovljene primjedbe ili prekoračenja vremena od 1 h donijeti odgovarajuću odluku. Može se konzultirati s povjerenikom natjecanja. Formulacije, rješenja spora moraju biti jasno i javno priopćene svim igračima, kapetanima i nastavnicima.
  6. Pobjeda momčadi donosi 2 boda, neodlučni rezultat 1 bod, a za izgubljeni susret se ne dobivaju bodovi. Ako na kraju, dvije momčadi imaju isti broj bodova, bolja je ona, koja je postigla više poena i veću razliku u poenima. Ako je i to isto, odlučit će međusobni susret. Ako je i on bio neodlučen, bolja je ona momčad čiji je igrač pobijedio na prvoj ploči, odnosno na drugoj itd. Ako su sve partije završile neodlučeno, odigrat će se novi susret. Ako sve partije u ponovljenom susretu završe neodlučeno, pobjednik će se odrediti ždrijebom. Ukoliko 3 i više ekipa imaju isti broj bodova, napravit će se dodatna tablica međusobnih susreta samo tih momčadi po istom principu.
  7. Ako se momčad ne pojavi na natjecanju ni poslije 10 minuta od vremena početka, izgubit će susret bez borbe. Protivnička momčad dobit će onoliko poena koliko je imala igrača u svom sastavu.
  8. Za vrijeme igranja mora vladati mir. Ako dođe do ometanja ili sugeriranja kojem od igrača, igrač će biti diskvalificiran, a pobjeda će pripasti drugom igraču bez obzira na stanje na ploči.
  9. Na Odluke rukovoditelja ili kod drugih spornih situacija, žalba se podnosi Natjecateljskom povjerenstvu

 

NAPOMENA : Ekipe moraju na natjecanje ponijeti dvije šahovske garniture.

 

Sanda Gašić, prof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *