Drugi izazov

Period za izvršenje od 11.12. 2020. – 12. 02. 2021. –

Test 1 – SKOK U VIS S MJESTA – SARGENTOV TEST

Ispitanik izvodi vertikalni skok sunožnim odrazom. Kao rezultat upisuje se razlika u centimetrima koju je ispitanik dosegao rukom stojeći i točke dohvata odskokom.

Opis mjesta izvođenja: Na švedskoj klupi, prislonjenoj na košarkaškoj ploči ili uz zid, na samoljepljivoj traci, ispisana je mjerna skala u centimetrima. Vrpca seže od visine 170 cm do 350 cm s razmacima od po 1 cm.

Zadatak: Prvi je dio zadatka mjerenje dohvatne visine. Ispitanik se postavlja bočno u odnosu na švedsku klupu ili zid te uzruči rukom koja je bliža zidu i opružene prste prisloni uz dasku. Mjerilac zabilježi visinu. Nakon toga slijedi izvedba glavnog dijela zadatka. Ispitanik se maksimalnom snagom odrazi istovremeno objema nogama u vis i bližom rukom dodirne mjernu skalu u najvišoj točki skoka. Zadatak se izvodi tri puta. Mjerilac za vrijeme izvođenja zadatka stoji na švedskom sanduku (ili sličnom povišenju) u ravnini s mogućim dohvatom.

Registriranje rezultata: Upisuje se razlika u centimetrima između visine dohvata u mirovanju i najviše točke skoka sva tri pokušaja, a u tablicu rezultata se unosi samo najbolji skok.

Test 2 – AGILNOST

Opis mjesta izvođenja: Zadatak se izvodi na odbojkaškom igralištu ili se iscrtaju paralelne linije dužine 1 m. Prva je startna linija (dužine 1 m), a paralelno s njom na udaljenostima od 6, 9 i 12 m te na 18. metara (je ciljna crta dužine 1 m). Za mjerenje vremena predviđenog za izvođenje zadatka koristi se digitalni zaporni sat (štoperica). Zadatak: Ispitanik zauzme položaj visokog starta ispred crte, prsima okrenut cilju. Na znak mjerioca, ispitanik starta i trči maksimalnom brzinom do crte udaljene 9 m od starta, dotakne liniju stopalom, okreće se i trči (sada prsima okrenut prema startnoj liniji) do crte udaljene 6 m od starta, dotakne tu liniju, okreće se i trči (opet prsima okrenut prema cilju) do crte udaljene 12 m od starta, dotakne liniju, okrene se i trči (prsima okrenut prema startu) do crte 9 m udaljene od starta, dotakne liniju, okrene se i trči do crte udaljene 18 m od starta, tj. protrčava ciljnu crtu maksimalnom brzinom. Zadatak je završen kad ispitanik prsima prođe zamišljenu liniju cilja. Registriranje rezultata: Mjeri se vrijeme u stotinkama sekunde od starta do prelaska prsima preko ciljne crte. Upisuju se vremena sva tri pokušaja te se uzima najbolji rezultat. Cilj: Svladati opisani zadatak u što kraćem vremenu. Svrha testa: Test se izvodi radi procjene sportaševe koordinacije; naglasak je na čeonoj agilnosti.

Izvođenje testa Start-9-6-12-9-18 (Cilj)